Visa respekt för rökavvänjare

E-cigg är bevisligen ett bra alternativ till vanlig tobaksrökning. De är anpassade till en rökares rökupplevelse och är därför mer hållbara än samtliga alternativ som tuggummin och plåster. Det har hjälpt åtskilliga människor att fimpa cigaretten – ändå råder det en orimlig social stigmatisering kring detta hjälpmedel.

Det är svårt att undvika den arroganta underton som ofta sipprar igenom hos icke-rökare när de uttalar sig om rökare. ”Det är väl bara att sluta” varvas med ”det luktar ju så illa”. Att ha en rökande förälder är snart ett lika stort stigma som vilken missbrukssituation som helst. Alternativen, som bevisligen är bättre än cigaretten, är lika stigmatiserade. E-ciggen hjälper en rökare att vända sin bana och man kan lätt trappa ner nikotinet. Läs mer om ecocigg genom att klicka här.

Ökad förståelse blir ökad tolerans

Som om det inte vore nog med alla livshotande tillstånd som väntar rökaren ska det övriga samhället bara se på och fnysa. Gladlynta människor joggar förbi och ropar: ”vänta inte på motivationen. Sluta bara!” Men faktum är att den bristande motivationen kommer från en oförstående omgivning.

Med dålig insikt i fakta häver dessa människor ur sig att rökare inte är lika utbildade. Trots att statistiken tydligt visar att rökningen minskar i alla samhällsgrupper utom bland de som har eftergymnasial- eller högre utbildning. Och det som ofta gör det svårt att sluta röka är en pressad livssituation. Dessutom visar forskning att utsatthet i sig själv också ökar dödligheten av rökning:

En pressad livssituation kan dessutom göra kroppen mer mottaglig för skadeverkningar från tobak och alkohol. Det innebär att skillnader i dödlighet beror både på skillnader i beteende, och på skillnader i social och ekonomisk utsatthet. Utbildning ger å andra sidan tillgång till bättre arbetsmiljöer, högre status på arbetsmarknaden, mer kontroll över arbetssituationen och högre inkomster. – forskning.se

Detta verkar helt ha gått dessa oförstående människor förbi. Vi är många som själva kämpar, har kämpat – men också sett våra nära och kära kämpa. Som vet att det är svårt. Därför måste det till en ordentlig skopa tålamod och förståelse för dessa människors kamp.

Att stigmatisera dessa människor kommer bara ha motsatt effekt.