Vad gäller egentligen när du dör?

Hur man ska förhålla sig till sin egen död är någonting väldigt få har i tankarna. Det är dock en sak som är värd att begrunda, om inte annat för att göra det så lätt som möjligt för sina efterlevande att ta ställning till saker och ting när det är dags. Hur allt ska skötas, med begravning, arv och annat som du själv kontrollerar. Har du aldrig tänkt igenom hur du vill ha det och även skrivit testamente kan dina efterlevande få svårt att veta hur de ska göra. Det är därför bra att se till att de som står dig nära vet om vad som är viktigt för dig, och att det finns ett testamente som gäller när du dör, annars kan vad som helst hända.

Tänk på vad som är viktigast för digI vissa fall vet inte de efterlevande vad som ska göras.

När du dör tillfaller allt du äger dina närmaste släcktingar och familjemedlemmar. Däri räknas din make eller maka om du är gift och även dina barn. Det är dessa människor som får bestämma vad som ska hända med dig och hur ditt arv ska skötas. Om du har tänkt ordentligt på vad du vill ska hända kan du kontrollera detta genom ditt testamente och se till att det du tycker är viktigt blir gjort. Om du till exempel vill skänka bort alla dina pengar till välgörenhet, eller till någon speciell person, går det till viss del bra, om du har skrivit det i ditt testamente. Nämner du det dock inte kan vad som helst hända och du förlorar all kontroll.

Svårt att veta

Det är självklart otroligt svårt att veta vad du kommer vilja när du dör. Folk kommer och går genom livet och lämnar olika avtryck. Det du känner du kanske inte alls sammanfaller med dina tankar om femtio år. Därför måste du tänka ganska ofta på din egen död.