Tankar om lån och ränta

Något som varje år är ett lika aktuellt ämne att dikutera och fundera över är ekonomi, och framförallt privatekonomi. Och i år har ämnet helt och hållet handlat om ränta.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-money-city-image18567949Under slutet av år 2014 sänktes räntan markant hos landets banker vilket inneburit att nya låntagare under flera månader har kunnat låna pengar till bra ränta. Likaså har räntesänkningen inneburit att låntagare som redan har lån hos banken har haft ett guldtillfälle att förhandla om sin nuvarande ränta. Enligt en artikel i SvD sänkte nämligen fyra av våra svenska storbanker tremånadersräntan med ungefär 0,15 procentenheter vilket gjorde att dessa räntor hamnade på mellan 2,21 till 2,23 procent, beroende på vilken bank man tittar på. Så om man går i valet och kvalet om att ta ett lån är detta rätt tid att ta steget och skicka iväg sin ansökan, men kom ihåg att förhandla om räntan med banken så kan även du få en låg ränta.

Förhandla om boränta

Ett tips för alla som har eller vill ta ett bolån är att förhandla om räntan, man kan nämligen få ner den till under två procent – om man kan förhandla på rätt sätt. Exempelvis skriver DN att argumenten för varför banken ska ge just dig och ditt lån en lägre ränta måste vara genomtänkte. Att till exempel argumentera för att man behöver mer pengar till lördagsgodis och nöjen går helt bort samtidigt som argument som motiverar att det är bra att kunna hålla en buffert om räntan längre fram går upp är bättre att välja att argumentera för. Dessutom ska man som låntagare alltid förhålla sig till bankerna precis som man gör till sina matbutiker, att man handlar där det är billigast. Därför är det ytters viktigt att jämföra bankerna och ställa dem mot varandra – och du måste dessutom vara beredda att byta bank om räntan är bättre någon annanstans än hos din befintliga bank, tipsar tidningen Nerikes Allehanda.

3 enkla tips vid ränteförhandling med banken

  • Var påläst i ämnet och låt inte banken prata omkull dig
  • Jämför minst fyra olika banker för att se vilken ränta de erbjuder
  • Var beredd på att byta bank