Tänk på detta när någon dör

Om någon i din närhet har avlidit är det en hel del du måste tänka på. En av de allra första sakerna du måste planera är begravningen. Om du är ensam om att planera allt är det en hel del arbete som måste göras.

Det första du behöver ta hand om är att välja begravningsbyrå om inte den döde haft ett testamente där detta finns angivet. Det är viktigt att du känner dig trygg med begravningsbyrån och att bemötandet du får är bra. Det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på när du ska jämföra olika begravningsbyråer och dessa är:

  • Får du som sörjande och närstående stöd?
  • Har begravningsbyrån tid eller verkar personalen stressad?
  • Erbjuder begravningsbyrån olika alternativ?

Var ska begravningen äga rum?

Har den avlidne haft någon önskan om var denne vill begravas? Om du är osäker kan det vara bra att kontrollera testamentet, om personen var med i kyrkan och liknande. Om personen inte var med i kyrkan måste du ordna med en begravning i annan lokal än just kyrkobyggnaden. Du behöver också undersöka om den avlidne vill begravas på någon specifik kyrkogård eller i en familjegrav.

Hur mycket kommer begravningen att kosta?

En annan sak som är viktig är att du kontrollerar hur mycket pengar som kan användas till en begravning. I vissa fall finns det inte mycket pengar över, och då får man välja lite billigare alternativ. I annat fall kan du fritt välja bland olika kistor, lokaler, blommor och annat. Men det behöver inte vara dyrt att ordna en begravning. Du kan hålla kostnaderna nere genom att välja billigare kistor, mindre blomsterarrangemang och liknande utan att för den skull kompromissa om kvalitén. Du kan också tacka de medverkande redan i kyrkan eller begravningslokalen. Det är inte nödvändigt att ha fika med mera efter att begravningen ägt rum om du inte önskar det. Om det bara är ett fåtal närvarande kan man ofta samlas på ett café eller hemma hos någon. Det blir dessutom ofta mysigare och du och de andra anhöriga kan minnas den avlidne i egen takt och prata minnen.