Rosa gravsten får vara kvar

Som om att begrava sin egen son inte skulle vara nog så hamnade Annelie Sundlöf i tvist med kyrkan om mördade sonens gravplats, hans gravsten var nämligen rosa och det fick den inte vara vilket resulterade i ett långdraget bråk – men nu har Annelie vunnit kampen och gravstenen får förbi rosa, precis som sonen ville ha det.

”– Vi har inte kunnat bearbeta sorgen efter Ronny för det har hela tiden varit en kamp. Kyrkan har gjort fel från början till slut, och det är väl det de kommit på nu, säger Annelie” läs hela artikeln här.

grav döden sorgVi har tidigare skrivit om hur det blir allt vanligare med personliga gravstenar med allt från humoristiska budskap till att ha ingraverade QR-koder på stenarna, något som också är allt mer accepterat. En förändring som kyrkan dock inte vill gå med på är om en gravsten kommer i en avvikande färgskala har det visat sig. När Annelie Sundlöf begravde sin knivmördade 23-årige son Ronny med en rosa gravsten slutade det hela med en årslång tvist med kyrkan som menade att stenen stred mot deras regler. Och precis som citatet ovan avslöjar så har denna utdragna tvist gjort att ingen i familjen Sundlöf kunnat gå vidare eller ens bearbeta den enorma sorg som dödsfallet medfört. Nu har familjen dock fått upprättelse: stenen får vara kvar. Vad man kommit fram till är istället att hela graven kommer flyttas till en annan plats på kyrkogården, vilket varit den enda sortenslösning man kunnat komma fram till.

Grävs upp och gravsätts igen

När gravplatsen flyttas kommer endast gravvårdare vara där för att ta upp urnan, men när Ronny går till sista vilan på sin nya plats får familjen vara där och ta ytterligare ett farväl. Vad familjen sen hoppas på är att kunna lägga hela denna tråkiga stenhistoria bakom sig och äntligen få en chans att bearbeta sorgen – något vi får hoppas att de kan göra utan ytterligare störningar från föråldrade regler hos en kyrka.