Reklam i samhället

Vi lever idag i ett konsumtionssamhälle. Det är viktigt att synas och höras och marknadsföras. Så hur gör man det på bästa sätt? Den som har en egen liten butik kan inte tävla mot de stora multinationella kedjorna. Då måste man istället försöka hitta sin egen marknadsföringsnisch och som egen företagare stå upp mot the man. Det kan vara viktigt att fundera kring reklam och hur det påverkar oss. Vad innebär det egentligen att leva i ett konsumtionssamhälle? Hur immuna är vi mot de intryck som kablas ut i tidningar och tv och radio dagligen? Och finns det någon poäng med att vara kritisk mot reklam? Alla företag måste ju marknadsföra sig för att det inte ska vara som att leva i Sovjet eller på 1970-talet där medborgarna bara skulle kvittera ut varor i likadana bruna lådor från Konsumentverket. Den som har funderingar kring reklam och varumärken och hur de påverkar människor kan läsa Naomi Kleins bok No logo.

Att marknadsföra sig själv

Den som driver ett småskaligt eller medelstort företag behöver komma på ett sätt att marknadsföra sig, oavsett hur kritisk man är till konsumtion eller hur man ser på konsumistiska samhällstrender. Vad kan man göra då? Visuell kommunikation är ett sätt att nå ut och få kontroll över verksamheten, och tänka på hur man långsiktigt bygger ett varumärke. Man kan jobba med små och styra skyltar, och försöka nå ut genom kampanjer eller på mässor. Se till att ha en visuell profil som du tycker representerar ditt företag och låter ert tänk lysa igenom. Satsa också på att ha en bra webbsida och att finnas tillgängliga i flera kanaler.

  • Varumärkesprofilering är ett sätt att synas. Kommunicera visuellt genom att använda dig av företagets logotyp för att nå ut till nya kunder!
  • Flaggor och vimplar är ett roligt, festligt och ibland också högtidligt sätt att synas i det offentliga.
  • Presentreklam kan också vara ett sätt att nå ut. Låt varumärket synas på pennor, karameller eller något helt annat.
  • Du kan också använda dig av foliering för din butik och klä in ett helt fordon i ert budskap.

Men kom ihåg att den allra bästa reklamen ändå är ett gott rykte!