Personliga gravstenar

Tankar om döden är nog något som de flesta utav oss har och tack vara modern teknik kan vi idag planera inför den dag då vår egen tid är kommen – och något som blir allt populärare är att skapa personliga gravstenar.

kors andar religionGravstenen på vår grav är ett sista sätt att visa världen vem vi en gång var och en undersökning som en begravningsbyrå genomfört så är det en fjärdedel av svenskarna som gärna skulle vilja ha någon form av budskap på sin gravsten. Det rapporterar Sydsvenskan. Så köp gravsten av stentorget.se och utforma den precis som du själv vill ha den och låt dina anhöriga veta att det är just denna sten som de ska använda när din tid väl är kommen. En morbid tanke kanske, men egentligen inte. Att planera inför sin egen bortgång hjälper oss att faktiskt bearbeta döden och samtidigt ta bort rädslan inför den. Kanske vill du ha ett klassiskt budskap på din sten som säger något i stil med ”Sörj inte min död, gläds åt att jag levde” eller kanske vill du hellre ha ett mer humoristiskt budskap? Enligt den kristna tidningen Dagen kan humor faktiskt vara ett sätt att distansera sig från det sorgliga med döden och just humor är något som ofta kommer i samband med planeringar inför begravningar – och detta kanske för att man vid detta tillfälle som anhörig befinner sig lite mellan hopp och förtvivlan.

För att visa vem man var

En personlig gravsten är inte det enda sättet att visa vem man varit i livet, det finns också mer moderna sätt. Till exempel skriver Sveriges Radio om hur QR-koder på gravstenen som man sedan scannar med sin mobiltelefon kan komma att bli allt vanligare. Anledningen till detta är bland annat för att man på så vis med ett enkelt klick kan ladda upp såväl musik som den döde personen gillat som bilder på när personen var i livet och det kan också vara ett sätt att visa vem man en gång var. Enligt tidningen är det Sveriges Begravningsbyråers förbund som lanserar QR-koderna och dessa kommer vara brickor med kod som sätts fast på gravstenen och när man scannar koden kommer man se vad anhöriga eller den avlidne själv har valt att lägga dit såsom en hemsida, ett fotocollage eller annat – och det är självklart upp till var och en att själv välja om detta är något man vill ha.