Många ångrar sitt yrkesval

workMånga i åldern från 40 till 55 år ångrar sitt karriärsval i livet. Det är vanligt att tvivla på sitt yrkesval, vilket kan kännas tungt och hopplöst. Men det gäller att våga byta karriär om man känner så, detta för att inte bli fast i en ond cirkel och leva ett liv som man inte är nöjd med.

En tidigare text här har behandlat hur man får sitt drömjobb och hur man kan tänka kring det. Men nu ska det handla om hur man kan tänka om man inte känner sig helt nöjd med sitt karriärsval i livet, vilket blir verklighet för allt fler än man kanske tror. Bara för att man en gång har valt ett yrke att jobba med, så betyder det inte att det är kört att byta. Det gäller bara att göra det på ett smart sätt.

Man ska lyssna till sig själv

Om man börjar känna att man tvivlar på sin valda yrkesroll så betyder det inte att man ska slänga sig in i något helt nytt på en gång, tvärtom. Det gäller att man tänker igenom sitt beslut ordentligt. Om man sedan kommer fram till att framtiden ser ljusare ut med ett nytt yrke utifrån ens eget välmående, så är det starka tecken på att man bör tänka om sin karriär. Om man vill byta inriktning på sin karriär så är yrkesutbildning ett bra alternativ, de utbildningarna är ofta inte lika långa som akademiska utbildningar, och innebär mer praktiskt lärande vilket gör en mer redo för det nya yrkeslivet. Det gäller helt enkelt att våga ändra yrke, även om man är en trygghetsperson.

Linda skolade om sig

I DN kan man läsa om Linda som sa upp sig som flygvärdinna och skolade om sig till trädgårdsmästare. Hon säger att hon är glad att hon vågade och uppmuntrar andra som tvivlar att faktiskt se över sina andra alternativ. Hon säger såhär:

”Jag kände att jag kunde jobbet och var frustrerad över att jag inte fick utlopp för min kreativa begåvning. I samma veva hade vi köpt hus och jag blev helt uppslukad av trädgården. Även om uppdragen blev fler och fler kändes det läskigt att säga upp sig. Men för tre år sedan gjorde jag det och det ångrar jag inte. Jag har vuxit på ett personligt plan och lärt mig jättemycket.”