Det är “fattigmånad” och mer än så en riktigt fattig vecka. Sista veckan innan löning, i januari. Det är många som då slår sönder spargrisen i hopp om att kunna förse sig något att äta. Detta är någonting som även de med en fast månadslön, till och med en någorlunda bra månadslön, behöver göra. Det handlar inte om lönen helt enkelt, det handlar om att december-januari är två månader då pengarna flyger iväg. Det är julklappar, julmat, nyårsafton och ledighet. Klart det tillslut blir tomt i kassan. Detta är någonting som Sveriges Radio har lyft i ett inslag som de har gjort tillsammans med ekonomicoachen Charlie Söderberg (lyssna på inslaget här). Han ger även i inslaget sina bästa tips på hur du kan göra för att överleva, denna tunga månad. Några av tipsen?
– Spendera ingenting annat än det som är nödvändigt.
– Ta INGA lån som du inte kommer att kunna betala tillbaka. Januari är en tid då många tar sms-lån, och fastnar i en ond cirkel resterande året. Vi lyfter detta senare i artikeln.
– Se över i frysen, det låter kanske märkligt men många är det som glömmer bort den mat de har i frysen. Vad kan du göra av frysta grönsaker? En soppa kanske!
– Prata med dina vänner. De är mest troligt i samma situation, kanske kan ni laga en middag tillsammans med det som finns i hemmet?
Och det viktigaste tipset:
Se till så du inte hamnar i samma situation nästa år. Börja ditt spara redan nu, du hinner tjäna ihop en redig slant.
Se upp för kronofogden 
Som vi skrev längre upp är det även nu i januari som många tar sitt första SMS-lån, vilket kan rubba hela den årliga ekonomin. Det vanligaste är att en lånar några tusenlappar, som man sedan betalar tillbaka när lönen kommer. Men problemet är bara att du skjuter upp den svåra ekonomiska situationen snarare än att hanterar den. Tillslut kommer det inte vara att hållbart att låna/betala/låna/betala, och en räkning missas – och du är en sekund från att hamna hos Kronofogden. Det kommer med mycket stora problem, att hamna där. Exempelvis kommer du att ha stora utgifter när du betalar tillbaka din skuld (som oftast växer i och med räntan) och du kommer inte heller vara lika trovärdig när du vill låna pengar igen, till exempelvis en bostad eller en bil. Men visst, det går att ta lån trots betalningsanmärkning men om det finns en möjlighet att undvika anmärkning är det självklart fördelaktigt.
En god nyhet är att det dock blivit färre barn och unga som hamnat hos Kronofogden. Det skriver Svenska Dagbladets Näringsliv i en artikel här, och för de yngsta handlar det om en minskning på hela 23 procent. Uppgifterna har de fått från Kronfogdens register och vid årsskiftet fanns där 770 barn med en sammanlagd skuld på 10 miljoner. Minskningen i fråga kommer mest troligt på de lagändringar som har gjorts de senaste åren, då det blivit svårare för föräldrar att skuldsätta sina barn. För de unga vuxna har skulderna också minskat, från 8 procent i jämförelse med år 2013.